torsdag 15 oktober 2009

Dagen efter med en hel arbetsdag på samma pass

Hanninte med att skriva om gårdagens stora händelse. Min bror sköt sin första älg efter lång tids väntan. Efter den var hämtad, skjutbeskrivningen avklarad, huden av och upphängd i sklaktboden var kvällen ganska sen.

Nästa dag började grå. -5 grader och en klarblå himmel, kan det bli bättre? Jag laddade min ryggsäck med Töre för eventuell kyla i en skuggig skog. Detta visade sig vara ett bra drag. Efter 20 minuters passande drog passgrannen igång att elda och då var det inte mycket att vänta på. Så mycket tjära jag drog i mig idag eter att placerat värmen en aninges fel går inte att beskriva men jag frös iaf inte. Efter halv annan timme kommer en ko springande med ett ljud som inte hörs så ofta. Vi hade ju bara lov att skjuta kalv denna dag eftersom de stora djuren redan var avklarade så fick denna ko passera samma passgranne som drog igång eldandet. Det visade sig att denna ko troligtvis hade luftstrupen avskjuten vilket kunde härledas till det konstiga ljud denna kom utsötte när hon kom löpandes. Passgrannen hade inte många tiondelar av en sekund att fatta sitt beslut eftersom han var tvungen att kontrollera om det fanns kalv med. Han beslöt att låta kon löpa eftersom det inte fanns möjlighet att avlossa ett "säkert" skott. Tyvärr visade det sig sedan att denna ko som han misstänkte var skadskjuten verkligen var det. Vi avbröt vårt drev och samlades vid brasan och inmundigade en utsökt kyckling i curry med salami.
Det beslutades att vi skulle besätta samma pass igen för ett eftersök skulle "gå sta" och leta efter denna halsskadade ko. Fick vi tag på henne? Nej efter många kubikmeters eldande av ved, torrkvistar, töre, kottar och annat så avbröts letandet efter tre timmar. Ví hade med andra ord tillbringat en hel arbetsdag på samma kvadratmeter hela dagen. Det är roligt med jakt eftersom det är så fritt och man kan vistas i naturen...
I morgon är det dags för kanske årets sista älgjaktsdag. Hoppas vi hittar kalvarna.

Inga kommentarer: